Wortelrot bij kamerplanten: Hoe voorkom en herstel je het?

Wortelrot bij kamerplanten: Hoe voorkom en herstel je het?

Wortelrot: een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten

Het verzorgen van kamerplanten kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om de juiste hoeveelheid water. Te veel water geven is een van de meest gemaakte fouten, en het kan leiden tot wortelrot – een probleem dat verschillende soorten planten kan treffen, van Sansevieria en Monstera tot Calathea en Strelitzia. Zelfs hangplanten, zoals de Lipstickplant, kunnen slachtoffer worden van wortelrot. Kortom, het maakt niet uit welke plant je hebt; wortelrot kan overal toeslaan.

 

Hoe ontstaat wortelrot?

Wortelrot ontstaat wanneer de wortels van een plant langdurig in een te natte omgeving staan. Kamerplanten staan vaak in sierpotten zonder drainage, waardoor overtollig water niet weg kan lopen. Bij buitenplanten wordt het water meestal door de grond opgenomen, maar bij kamerplanten blijft het water in de pot zitten.

Wanneer de potgrond doorweekt raakt, verdringt het water de zuurstof in de grond. Wortels hebben echter zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zuurstof raken de wortels beschadigd, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Uiteindelijk beginnen de wortels te rotten en verliezen ze hun vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen. Als dit proces vergevorderd is, is het vaak te laat om de plant nog te redden.

 

Hoe kun je wortelrot voorkomen?

Het voorkomen van wortelrot begint met het geven van de juiste hoeveelheid water. Maar hoe weet je precies hoeveel water jouw plant nodig heeft? Dit verschilt per plant en hangt af van factoren zoals het type plant, de plek waar deze staat en de temperatuur in huis.

Hier zijn een paar tips om wortelrot te voorkomen:

  • Geef regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van in één keer veel.
  • Controleer de vochtigheid van de potgrond door je vinger in de grond te steken. Voelt de grond nog nat aan? Wacht dan met water geven.
  • Vergeet je een keer te gieten? Geen probleem, het is beter om te weinig water te geven dan te veel.
  • Gebruik een vochtmeter om te zien of de grond nog vochtig is.
  • Kies voor een pot met gaten aan de onderkant, zodat overtollig water kan weglopen. Zet er een schotel onder om het water op te vangen.
  • Maak een drainagelaag onderin de pot met bijvoorbeeld hydrokorrels, zodat overtollig water beter wordt afgevoerd.
  • Overweeg hydrocultuur, waarbij je de plant in water kweekt in plaats van in aarde. Let op: niet elke plant is geschikt voor deze methode.

 

Hoe herken je wortelrot?

Wortelrot is te herkennen aan verschillende symptomen. Let op de volgende signalen:

  • Verkleurde of slappe bladeren: Bladeren die geel worden of hangen zijn vaak een vroeg teken van wortelrot.
  • Bladuitval: Als bladeren eerst geel worden, daarna bruin en uiteindelijk afvallen, kan dit wijzen op wortelrot.
  • Onaangename geur: Een muffe, rottende geur rondom de plant, zelfs als je geen water hebt gegeven, is een sterk signaal.
  • Zachte of slijmerige stengels: Bij planten zoals vetplanten en cactussen kan wortelrot worden herkend aan zachte of slijmerige delen van de plant.

    Als je deze symptomen opmerkt, is het verstandig om de wortels van de plant te inspecteren. Gezonde wortels zijn stevig en crèmewit, terwijl aangetaste wortels zacht, bruin en soms beschimmeld zijn.

     

    Hoe behandel je wortelrot?

    Heeft je plant wortelrot? Geen paniek, er zijn stappen die je kunt ondernemen om de plant te redden. Volg deze drie stappen:

    Wat heb je nodig?

    • een scherpe schaar of mes
    • een oude doek
    • een vuilniszak
    • verse potgrond

    Stap 1: Haal de plant uit de pot

    Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder de potgrond rondom de wortels. Leg de plant op een oude doek om de rommel op te vangen. Schud voorzichtig de grond los, zodat je de wortels goed kunt bekijken.

    Stap 2: Verwijder aangetaste wortels

    Controleer de wortels zorgvuldig. Gezonde wortels zijn stevig en licht van kleur. Gebruik een schone schaar of een mes om rotte, bruine wortels weg te knippen. Gooi het verwijderde materiaal direct in een vuilniszak om verdere verspreiding van schimmels te voorkomen.

    Stap 3: Snoei de plant

    Snoei een deel van de plant zelf, zodat er een betere balans ontstaat tussen de wortels en de bovengrondse delen. Als je veel wortels hebt moeten verwijderen, is het aan te raden om ook een deel van de bladeren of takken te snoeien. Zo kan de plant efficiënter herstellen.

    Na deze behandeling kun je de plant opnieuw in een schone pot met verse aarde zetten. Met een beetje geduld en zorg kan je plant zich hopelijk herstellen.

     

    Meer weten? Wil je meer tips voor het verzorgen van je planten? Bekijk ons assortiment kamerplanten en verzorgingsproducten in onze webshop!

    Terug naar blog