Kamerplanten water geven: zo doe je het goed

Kamerplanten water geven: zo doe je het goed

Water geven. Misschien niet altijd het leukste klusje, maar wel essentieel voor de gezondheid van je kamerplanten. Of het nu gaat om een Cactus, een vetplant of een tropische Bananenplant, water is onmisbaar. Het helpt bij het transport van voedingsstoffen binnen de plant en zorgt ervoor dat deze kan blijven groeien en bloeien.

Toch is water geven vaak ook de reden waarom planten doodgaan. Hoe dat komt? Simpel: we geven te veel water! Dit leidt in veel gevallen tot wortelrot. Wil je dit voorkomen? Lees dan verder, en ontdek hoe je je planten precies genoeg water geeft.

 

De drie categorieën voor waterbehoefte

Elke plant heeft andere waterbehoeften. Over het algemeen kunnen we kamerplanten indelen in drie categorieën op basis van hun voorkeur voor grondvochtigheid:

Categorie 1: Planten die veel water nodig hebben

Deze planten staan graag in vochtige grond. Vooral in de zomer kan de aarde snel uitdrogen, wat niet prettig is voor planten die dol zijn op water. Ze hebben vaak grote, lange of dikke wortels en komen meestal uit tropische gebieden waar zware regenbuien normaal zijn.

Categorie 2: Planten met een gemiddelde waterbehoefte

Deze planten houden van licht vochtige grond, maar het is belangrijk dat de aarde tussen gietbeurten door bijna volledig opdroogt. Hoewel de bovenste laag van de aarde droog kan aanvoelen, kan er dieper in de pot nog voldoende water zitten.

Categorie 3: Planten die weinig water nodig hebben

Deze planten vinden het prima als de aarde volledig uitdroogt tussen gietbeurten door. In de winter kunnen ze soms weken of zelfs maanden zonder water. Hoe vaak ze water nodig hebben, hangt af van factoren zoals de grootte van de plant, de hoeveelheid licht die ze krijgen en het type wortels.

 

Zes factoren die de waterbehoefte bepalen

Het is niet alleen het type plant dat bepaalt hoeveel water deze nodig heeft. Er zijn meer factoren die meespelen:

1. Grootte en type plant
Tropische planten, zoals de Banenenplant, hebben veel water nodig, terwijl vetplanten zoals de Aloë Vera juist weinig water verlangen. Daarnaast geldt: hoe groter de plant, hoe meer water deze doorgaans nodig heeft. Een plant van 60 cm heeft bijvoorbeeld minder nodig dan een plant van 100 cm.

2. Soort en grootte van de pot
Het type pot heeft ook invloed. Terracotta potten met een schotel houden water beter vast dan andere materialen. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te gieten. Is de plant toe aan verpotten? Dan zal deze in een kleinere pot meer water nodig hebben, omdat de wortels daar sneller al het beschikbare water opnemen.

3. Type potgrond
Nieuwe potgrond neemt water beter op dan oude grond, die vaak compacter wordt en drainage bemoeilijkt. Het toevoegen van hydrokorrels kan helpen om water langer vast te houden, waardoor de plant minder vaak water nodig heeft.

4. Standplaats
Planten op een lichte plek verdampen meer water en hebben dus vaker een gietbeurt nodig. Staan ze op een donkere plek? Dan hebben ze minder water nodig, omdat ze minder actief groeien.

5. Seizoen
In de lente en zomer hebben planten meer water nodig dan in de herfst en winter. Succulenten kunnen in de winter soms wel twee maanden zonder water. Controleer op warme dagen vaker de grond; deze kan al binnen een paar dagen uitdrogen.

6. Airconditioning of verwarming
Droge lucht door airconditioning of verwarming laat de grond sneller uitdrogen. Dit geldt ook voor de bladeren van de plant, die kunnen gaan hangen bij een te lage luchtvochtigheid.

 

De watermeter: een handige hulp

Een watermeter kan een uitkomst zijn als je niet zeker weet of je plant water nodig heeft. Dit handige hulpmiddel bestaat uit een plastic buisje met een drijvende piepschuimindicator en een peilstok. Zodra de watermeter in contact komt met water, stijgt de peilstok en kun je eenvoudig aflezen hoeveel water er nog in de potgrond zit.

Watermeters zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, van 12 cm tot wel 120 cm. Wil je tijdens vakanties je planten goed verzorgen? Gebruik dan een watermeter in combinatie met vulcastrat. Deze speciale korrels kunnen water opnemen en langzaam weer afgeven, waardoor je planten regelmatig water krijgen zonder dat je ze te veel geeft.

Met de juiste kennis en hulpmiddelen wordt het water geven van je kamerplanten een stuk eenvoudiger. 

Terug naar blog